Vakkundige elektricien gezocht?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Start nu!


Gratis – Vrijblijvend

Stroomstoring

Het kan bij iedereen gebeuren: een stroomstoring. Stroomuitval is bijzonder vervelend en zorgt voor de nodige ongemakken. Op zulke momenten merk je pas echt hoe afhankelijk je bent van elektriciteit. Maar wat veroorzaakt een elektriciteitsstoring eigenlijk? Er zijn verschillende oorzaken voor elektriciteitsstoring, waarvan de meest voorkomende kortsluiting is. In sommige gevallen is stroomuitval niet te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je doet op het gebied van veiligheid, wat ervoor zorgt dat de kans op een stroomstoring kleiner wordt.

Bij een stroomstoring is het slim om eerst te kijken of je zelf de oorzaak kunt vinden van de stroomuitval. Kom je er niet uit? Schakel dan een elektricien in.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Veel elektriciens hebben een storingsdienst die 24 uur per dag beschikbaar is. Op die manier wordt de storing snel opgelost!

stroomstoring

Hoe ontstaat een stroomstoring/oorzaken stroomstoring

Een stroomstoring is een onbedoelde onderbreking van het leveren van stroom. Het feit dat je geen stroom hebt, is onhandig. Er zijn een aantal oorzaken te herkennen bij stroomuitval. Dit zijn kortsluiting binnenshuis, blikseminslag in je huis of in de buurt of een storing in het elektriciteitsnet buitenshuis.

Wat is kortsluiting en hoe ontstaat het?

Kortsluiting is een verhoogde stroomtoevoer en ontstaat door overbelasting van een van de groepen of door blikseminslag. Het zorgt ervoor dat je geen stroom meer hebt. Maar hoe ontstaat kortsluiting? De elektra is verdeelt over verschillende groepen, zo is het mogelijk om in je hele huis elektriciteit te gebruiken. Stroom loopt normaal in dezelfde richting, alleen in dit geval komen stroomdraden van 2 apparaten met elkaar in aanraking. Dit zorgt ervoor dat de stroom ‘vrij’ is en de toevoer verhoogt, waardoor de aardlekschakelaar omslaat en de stroom uitvalt.

Het is ook mogelijk dat er kortsluiting in de meterkast ontstaat. Vaak is dit probleem niet eenvoudig op te lossen, omdat de elektrische installatie uit elkaar gehaald moet worden. Schakel daarom een elektricien in. Zij sturen iemand langs van de storingsdienst of spoedservice die je helpt bij het oplossen van de stroomstoring.

stroomuitval

Wat te doen bij stroomuitval?

Is de stroom uitgevallen? Dan is het belangrijk om de meterkast te controleren en te kijken of alle groepenschakelaars aan staan. Heb je nog een oudere stoppenkast? Kijk dan of de smeltzekeringen en hoofdzekering in orde zijn. Werken de zekeringen en groepenschakelaars? Dan zit het probleem mogelijk in de aardlekschakelaar. Controleer of deze uit staat en kijk of het lukt om ‘m weer in te schakelen. Als de schakelaar weer uitvalt, is het een lokaal probleem.

Kijk ook welke groep of stop het probleem is, zodat je mogelijk achterhaalt waar de stroomuitval vandaan komt. Haal alle stekkers uit het stopcontact en stop ze een voor een weer terug. Is dit niet het probleem van de uitgevallen stroom? Schakel dan een elektricien in met een storingsdienst, die 24 uur per dag bereikbaar is. Controleer ook voor de zekerheid op de website van gasenstroomstoringen.nl of het gaat om een algemene storing in de buurt.

Hoe stroomstoring voorkomen?

Het is lastig om een stroomstoring helemaal uit te sluiten. Toch zijn er wel een aantal dingen die je doet om de kans op stroomuitval te beperken. Schaf bijvoorbeeld alleen apparaten aan die over een CE-label beschikken. Dit label geeft aan dat het apparaat over de minimale eis beschikt voor elektrische kabels. Kijk op de officiële website van Certification Company voor meer informatie over dit label.

Nog beter is om apparaten met een KEMA of VDE-keurmerk te kopen. Deze apparaten zijn uitvoerig getest, waardoor de kans op een storing in de elektra aanzienlijk kleiner is. Tot slot is het aan te raden om regelmatig de elektra te inspecteren, of dit te laten doen door een elektricien. Schakel eens in de zoveel tijd een elektromonteur in die de elektriciteit bij je controleert. Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier en vind een erkend elektro bedrijf bij jou in de buurt.

Vergoeding bij stroomuitval

In sommige gevallen van stroomuitval heb je recht op een vergoeding. Dit is echter wel afhankelijk van de duur van de elektriciteitsstoring en wat voor type aansluiting je in huis hebt. In een normaal huishouden van 3×25 ampère heb je recht op een vergoeding als er meer dan 4 uur geen stroom is. Het bedrag is dan €35,-. Duurt de stroomstoring langer dan 8 uur? Dan krijg je voor iedere 4 uur extra een bedrag van €20,-, bovenop de €35,-. Je ontvangt het betreffende bedrag binnen 6 maanden van je netbeheerder. Voor meer informatie over een vergoeding kijk je op de website van Liander.

Stroomstoring in huis?

Schakel een elektricien in die de storing voor je oplost!


Storingsdienst inschakelen

Een storing in de elektriciteit is erg vervelend. Bij een stroomstoring of stroomuitval schakel je daarom het beste een elektricien in uit deze bedrijvengids. Dit doe je door het offerteformulier in te vullen.

Je ontvangt dan offertes van verschillende elektriciens, die je onderling op prijs en aanbod vergelijkt. Zo vind je een elektricien die de stroomstoring oplost.

Gratis offertes vergelijken