Vakkundige elektricien gezocht?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Start nu!


Gratis – Vrijblijvend

Kosten elektricien

Er moet het nodige gebeuren omtrent de elektra in je huis, waar je een elektricien bij nodig hebt. Uiteraard ben je dan benieuwd naar de kosten. Want wat kost een elektricien per uur? Welke factoren beïnvloeden de prijs? En wat voor tarief en uurloon hanteert een elektromonteur? Vragen waar je in onderstaande tekst antwoord op krijgt.

Wil je meer weten over kosten? Vraag dan gratis offertes aan via het offerteformulier. Je ontvangt dan prijsopgaven van verschillende elektriciens. Door deze onderling te vergelijken op het tarief van de specialist en de prijzen voor de verschillende projecten, vind je een specialist uit je eigen regio die je helpt bij de klus.

kosten elektricien

Wat kost een elektricien?

Wat kost een elektricien? Dit hangt van verschillende factoren af. Belangrijk is het uurloon en met wat voor elektricien je te maken hebt. Zo kost het uurloon van een niet gecertificeerde elektricien ongeveer €10,- tot €25,-, terwijl een elektromonteur vanuit een mkb-bedrijf €45,- tot €70,- per uur rekent. Ben je benieuwd naar het exacte uurtarief van een elektricien? Vraag dan offertes aan en vergelijk onderling verschillende prijsopgaven.

Uurloon elektricien

Type elektricien/soort bedrijf Gemiddeld uurloon Toelichting
Niet gecertificeerde elektricien €10,- tot €25,- ‘Elektricien’ zonder diploma of certificaten.
Zzp’er/eenmanszaak €35,- tot €45,- Klein gecertificeerd elektriciensbedrijf.
Mkb’er €45,- tot €70,- Groot gecertificeerd elektriciensbedrijf

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten verschillen per elektricien en zijn inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen een offerte aan via het offerteformulier.

 

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Wat kost een elektricien? Er zijn verschillende factoren die de prijs voor een elektromonteur beïnvloeden. Ten eerste is dit het uurtarief of een totaalprijs. Sommige elektriciens hanteren een uurprijs en anderen werken met een prijs voor de complete klus. In veel gevallen is uurtarief voordeliger, tenzij het om een groot project gaat.

Daarbij hangt de prijs af van het soort project. De kosten voor de aanleg van complete elektra zijn een stuk hoger dan wanneer je alleen stopcontacten laat plaatsen. Ook hanteren elektriciens vaak voorrijkosten, als zij bijvoorbeeld van ver komen. Als je een elektricien uit de buurt kiest, betaal je geen voorrijkosten.

De moeilijkheidsgraad is ook een factor die meespeelt in het tarief. Bij lastige projecten, zoals het vervangen van een groepenkast, hanteert een elektromonteur soms een hoger uurtarief. Tot slot heb je extra opties die je kunt kiezen. Een elektricien doet namelijk meer dan alleen werken met draden. Bij de aanleg van elektra of het vervangen van een stopcontact moet er in de muren gefreesd worden om bedrading weg te werken. Deze extra opties kosten ook geld.

Benieuwd naar de kosten van een elektricien?

Vraag offertes aan en bespaar tot wel 40%!


Uurloon of totaalprijs?

Het uurloon van een elektricien verschilt aanzienlijk. Een ervaren elektricien vraagt vaak meer per uur dan een beginner. Wat het precieze uurloon van een elektromonteur is, is dus lastig te zeggen. Bovendien is het mogelijk dat elektriciens bij grote projecten vooraf een totaalprijs met je afspreken. Ben je benieuwd naar het uurtarief van een monteur of wil je meer weten over de prijzen? Vraag dan gratis een offerte aan, zodat je van verschillende elektromonteurs het uurloon vergelijkt.

Gemiddelde prijs per project

Wat meespeelt in de prijs is natuurlijk het soort project. Er zijn verschillende verblijven in je woning waar je elektriciteit wilt. Laat je de elektra aanleggen door een elektricien in je complete woning? Dan reken je al gauw op gemiddelde kosten van €3.700,-. Wil je elektriciteit en verlichting in je tuinhuis? Dan zijn de kosten gemiddeld €460,-.

Prijstabel: kosten soorten projecten

Soort project Gemiddelde prijs Bijzonderheden
Complete woning €3.700,- Compleet betekent inclusief stopcontacten plaatsen, meterkast vervangen etc.
Tuinhuis €460,- Elektriciteit buiten de woning
Woonkamer €565,- Voornamelijk thermostaat en verlichting
Keuken/washok/badkamer €840,- Zwaardere apparatuur op krachtstroom
Veranda €970,- Grenzend aan huis: schakelaars in de woning en evt. aansluiting voor zware apparaten

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten verschillen per elektricien en zijn inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen een offerte aan via het offerteformulier.

 

Wat is de prijs per onderdeel?

Naast verschillende ruimtes, heb je ook verschillende onderdelen die aangelegd worden. Dit speelt ook mee in de kosten. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe groepenkast, het aansluiten van verlichting of het vervangen van de meterkast. Meer informatie over de installatie van:

 • Nieuwe groepenkast
 • Verlichting
 • Meterkast
 • Aardlekschakelaar
 • Stopcontact
 • Domotica

Kosten nieuwe groepenkast

Wat de kosten voor een nieuwe groepenkast zijn, hangt af van wat voor soort je neemt. Een kast met 6 groepen is namelijk goedkoper dan een kast met 10 groepen. De prijzen van het vervangen van een groepenkast liggen ongeveer tussen de €700,- en €900,-. Bij een dergelijke klus rekent de specialist vaak een uurloon. Houd dus rekening dat dit tarief per elektricien verschilt.

uurloon elektricien

Kosten verlichting aanleggen

Hoe hoog de prijs is voor de aanleg van verlichting, is afhankelijk van de ruimte waar je de verlichting wilt plaatsen en hoeveel lichtpunten je kiest. Het aansluiten van buitenverlichting is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan verlichting in de keuken. Wil je de gehele woning voorzien van licht? Dan ga je uit van een gemiddelde prijs van €1850,-.

Kosten meterkast vervangen

De kosten voor het vervangen van de meterkast lopen nogal uiteen. Dit komt omdat dit, net als bij de groepenkast, afhankelijk is van het aantal groepen. Bovendien ligt het ook aan welke fase je neemt. Fase 1 is namelijk goedkoper dan een fase 3 meterkast. De kosten voor het vervangen van de meterkast zijn ongeveer €560,-. Houd wel in het achterhoofd dat iedere elektromonteur een ander uurloon hanteert.

Prijzen aardschakelaar aansluiten

Laat een aardlekschakelaar door een elektromonteur plaatsen, zodat je zeker weet dat het goed en veilig. Het tarief voor het aansluiten van een aardlekschakelaar is afhankelijk van het merk, het uurtarief van de elektricien en hoeveel aardschakelaars je wilt plaatsen. Gemiddeld kost dit €150,-.

Prijs stopcontact aanleggen

Wat het plaatsen van een stopcontact kost, is afhankelijk van je wensen. Er zijn verschillende soorten werkzaamheden te onderscheiden op dit gebied. Zo is het mogelijk om een inbouwstopcontact te laten plaatsen, er een te vervangen of stopcontacten te verplaatsen naar een andere plek. Gemiddeld kost het aansluiten van een stopcontact €80,-.

tarief elektricien

Prijzen domotica aanleggen

Domotica betekent slim wonen. Het wordt zo genoemd omdat je allerlei elektrotechnische apparaten via een controller of tablet bestuurt. Denk bijvoorbeeld aan extra beveiliging in de vorm van camera’s, het automatisch sluiten van gordijnen of het aan- en uit doen van lampen. Het tarief voor aanleg en installatie van domotica verschilt onderling. Afhankelijk van wat je wensen zijn, lopen de kosten op tot zo’ €7.500,-.

Prijstabel: prijs werkzaamheden

Type werkzaamheden Gemiddelde prijs
Nieuwe groepenkast €700,- tot €900,-
Verlichting aanleggen €140,- tot €2000,-
Meterkast vervangen €365,- tot €875,-
Aardschakelaar aansluiten €125,- tot €175,-
Stopcontact aanleggen €25,- tot €115,-
Domotica aanleggen €3.500,-  tot €7.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten verschillen per elektricien en zijn inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen een offerte aan via het offerteformulier.

Wat zijn de kosten van een onderhoudsabonnement?

Vaak voeren Stedin en Liander zelf allerlei onderhoudswerkzaamheden uit. In dit geval kost het je niks. Zij controleren allerlei dingen in huis. Een stroomstoring zit in een klein hoekje en gebeurt vaak op onhandige momenten. Heb je vaak last van stroomuitval? Dan is het misschien een optie om een onderhoudsabonnement bij een elektricien af te sluiten. Schakel je een elektricien in voor het onderhoud? Dan zal hier wel een prijskaartje aan vast zitten. De onderhoudselektricien zal een uurprijs met je afspreken, waarbij je gemiddeld aan €40,- per uur moet denken.

Wat kost een elektricien?

Vraag via het offerteformulier offertes aan!


6 nuttige tips om te besparen!

Wil je besparen op het uurtarief van een elektricien? Er zijn een aantal handige tips die je in je achterhoofd kunt houden.

 1. Kies bijvoorbeeld om meerdere projecten in 1 keer te laten uitvoeren door de elektricien. In dit geval bespaar je op de kosten en betaal je minder voorrijkosten.
 2. Daarnaast kun je prima onderhandelen over de prijs van het project. Zeker als het gaat om grote projecten, zoals de aanleg van elektriciteit in het gehele huis. Door te onderhandelen bespaar je tot wel €300,-.
 3. Bovendien is het slim om mee te helpen bij grote projecten. Dit kan door kleine werkzaamheden uit te voeren, zoals opruimwerkzaamheden of meehelpen bij het doortrekken van elektriciteitskabels. Dit bespaart je sowieso op de kosten.
 4. Schakel ook iemand in uit je eigen regio. Als je een elektricien uit de andere kant van het land laat komen, betaal je ontzettend veel voorrijkosten.
 5. Bij spoedgevallen in de avond, bijvoorbeeld als je stroomuitval hebt, ligt vaak het tarief hoger. Dit komt omdat elektriciens dan buiten de normale werkuren langskomen. Het is dus aan te raden om zoveel mogelijk gebruik te maken van de service die elektriciens overdag aanbieden.
 6. De laatste tip is natuurlijk het vergelijken van offertes. Vraag daarom meerdere offertes aan via het offerteformulier. Door deze onderling te vergelijken op prijs en aanbod, vind je de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De 6 tips op een rijtje:

 • Meerdere projecten laten doen
 • Onderhandelen over de prijs
 • Help mee met grote projecten
 • Kies voor een elektricien uit je eigen regio
 • Overdag is goedkoper dan ’s avonds
 • Vergelijk offertes

elektricien prijs

Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag offertes aan

Het is wel duidelijk dat er behoorlijk wat factoren meespelen in de kosten voor het inschakelen van een elektricien. De kosten hangen voornamelijk af van het uurtarief van de elektricien, maar ook wat voor project er uitgevoerd wordt en om welke ruimte(s) het gaat.

Wil je meer informatie over het exacte tarief? Vraag dan via het offerteformulier gratis offertes aan. Vergelijk deze onderling op uurprijs en aanbod en vind de elektricien die voor jou de klus uitvoert!

Gratis offertes vergelijken