Vakkundige elektricien gezocht?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Start nu!


Gratis – Vrijblijvend

Elektra aanleggen

Elektra laten aanleggen in je nieuwe huis? Bij het aanleggen van elektriciteit komt behoorlijk wat om de hoek kijken. Stroom aanleggen is een specialistische klus dat je het beste door een elektricien laat doen. Maar welke soorten elektra zijn er allemaal? Wat zijn de mogelijkheden voor buiten elektra? En hoe gaat het aansluiten van elektriciteit in zijn werk op zolder? Lees snel verder om antwoord op deze vragen te krijgen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en prijzen van elektra aanleggen? Of heb je een vraag over de aansluiting van elektriciteit in de schuur? Start nu je gratis offerteaanvraag en vind een vakman uit jouw buurt!

elektra aanleggen

Soorten elektra aansluiten

Als het gaat om elektriciteit aansluiten, zijn er verschillende soorten klussen te onderscheiden. Zo huur je een elektricien in voor alle werkzaamheden die met elektriciteit te maken hebben. Je vindt hieronder meer informatie over de soorten elektra.

Groepenkast vervangen of aanleggen

In de meterkast bevindt zich de stoppenkast, of de tegenwoordige benaming: groepenkast. Belangrijk bij het aanleggen is om te bedenken hoeveel groepen je nodig hebt voor de aan te sluiten stroom en welke fase hierbij hoort. Ga ook na of de huisaansluiting voldoet, voordat de monteur de groepenkast vervangt. Let op: als de oude stoppenkast een ander formaat heeft dan de nieuwe, moeten er nog extra gaten geboord worden.

Meterkast aansluiten

In de meterkast, tegenwoordig de meterruimte, bevinden zich allerlei aansluitingen en meters, voor onder andere water-, gas-, en elektriciteitsaansluitingen. Een meterruimte heeft vaste afmetingen en posities voor inkomende kabels en leidingen, waarbij alles verdeeld is in 5 zones. Omdat alle meters van nutsbedrijven bij elkaar hangen, wordt het meterruimte genoemd. Het aansluiten van de meterruimte laat je het beste doen door een erkende elektromonteur die precies weet hoe deze klus geklaard moet worden.

elektriciteit aansluiten

Stopcontact aansluiten

Behoefte aan een extra stopcontact in huis? Kies dan eerst wat voor soort stopcontact je wilt hebben. Er wordt onderscheid gemaakt in geaard en niet geaard en inbouw en opbouw. Zorg ervoor dat alles spanningsvrij is gemaakt. Doe dit door de hoofdschakelaar om te zetten. Er dienen daarna inbouwleidingen of vertakkingen gemaakt te worden naar een centraaldoos. Het is niet een hele ingewikkelde klus, maar als je zeker wilt zijn van een goede aansluiting laat je een monteur langskomen.

Verlichting aansluiten

Verlichting aansluiten is voor de ene een eenvoudige klus en voor de ander ingewikkeld. In het laatste geval schakel je het beste een vakman in. Het is namelijk belangrijk om te weten welk draad waar moet worden aangesloten. Als je stevige betonnen muren en plafonds hebt, is het geen probleem om verlichting aan te sluiten. Bij gipsplaten moeten er goede bevestigingsmaterialen gebruikt worden.

Krachtstroom aansluiten

Het aanleggen van krachtstroom is alleen noodzakelijk als je zware elektrische apparaten hebt, denk bijvoorbeeld aan een waterpomp, sauna, oven of elektrisch koken. Krachtstroom wordt in plaats van door 2 draden, door 4 draden geleid, waarvan er 3 spanning hebben. De stekker van krachtstroom is anders dan een normale aansluiting. Laat krachtstroom aansluiten door een erkend elektro bedrijf. Zo ben je verzekerd van een veilige en goede aansluiting.

Elektra aanleggen en krachtstroom aansluiten?

Vraag offertes aan en schakel een elektricien in!


Wisselschakelaar aansluiten

Met een wisselschakelaar stuur je 1 lamp aan met 2 schakelaars. Het wordt vaak gebruikt in gangen, trappen en grote kamers. Bij het aansluiten van een wisselschakelaar, moet je eerst de stroom uitschakelen. De elektrotechnisch installateur sluit beide schakelaars aan en gebruikt een zogeheten rapidklem om draden te verbinden. Naast een enkele wisselschakelaar, bestaat er ook een dubbele. Deze wordt gebruikt om 2 lampen vanaf 3 punten te bedienen.

Kosten elektriciteit aanleggen

Bij het aanleggen van elektriciteit en het aansluiten van stroom in huis komen uiteraard ook kosten kijken. Wat zijn de kosten van een elektricien? Er zijn bepaalde factoren van invloed op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan het uurtarief, de grootte van het project en of je extra opties kiest. Denk bijvoorbeeld aan een tijdschakelaar, een buitenwandcontactdoos of het aanbrengen van een extra groep.

elektriciteit aanleggen in huis

Elektra aanleggen in huis

Bij een nieuwbouwhuis, aanbouw of verbouwing ontkom je niet aan het aanleggen van nieuwe elektra in huis. Je wilt namelijk in alle ruimtes stroom hebben. Het aanleggen van nieuwe elektriciteit is een behoorlijk specialistisch klusje en brengt verschillende aspecten met zich mee. De ondergrond moet bijvoorbeeld schoon zijn, om te voorkomen dat kabels beschadigen tijdens het aanleggen. Kabels mogen ook niet te dicht bij elkaar liggen, omdat de warmte dan niet goed ontsnapt. Er zijn verschillende ruimtes in huis waar je elektriciteit aansluit. Denk niet alleen aan de woonkamer en slaapkamers, maar je hebt ook elektriciteit nodig in de keuken, badkamer en op zolder.

Elektra aanleggen plafond

Het aanleggen van elektra in het plafond begint bij de centraaldoos. Deze bevindt zich vaak in de holte van het plafond. Kijk op welke plek in de ruimte de centraaldoos het beste geplaatst kan worden, zodat de elektrakabels ook aangelegd worden. Laat deze kabels via buiten lopen. In de centraaldoos van het plafond bevinden zich nu elektriciteitskabels, zodat je lampen aansluit.

Elektra aanleggen zolder

Je wilt op zolder elektra laten aanleggen voor lampen, maar ook voor de wasmachine en droger. Belangrijk is om vanuit een centraaldoos te werken en deze aan te leggen. Teken eerst op papier een schema waar de aansluitingen, stopcontacten en schakelaars komen en hoe de leidingen lopen. Schakel de stroomgroep uit voordat de monteur de elektra aanlegt. Let wel op dat je bij een wasmachine en droger een aparte groep nodig hebt, omdat dit apparaten zijn met veel vermogen.

Elektriciteit aanleggen keuken

Wil je de keuken verbouwen of heb je een nieuw huis met een nieuwe keuken? Dan heb je uiteraard elektriciteit nodig, zodat je licht hebt en je alle systemen kunt gebruiken. Een aantal apparaten, zoals de vaatwasser of oven, hebben een hoog vermogen. Daarom moet je deze op een aparte groep aansluiten. Bij een verbouwing van de keuken is het mogelijk dat de groepenkast te weinig vermogen heeft. Dan moet er ook een nieuwe groep aangelegd worden, zodat je alles gewoon kunt gebruiken.

buiten elektra aanleggen

Buiten elektra aanleggen

Steeds meer mensen willen buiten elektra aanleggen. Elektriciteit buiten is handig, zo creëer je bijvoorbeeld licht of sluit je een buitenkeuken aan. Belangrijk bij buiten elektra is dat er eerst een tekening gemaakt wordt van de buitenomgeving. Vervolgens bepaal je, samen met de monteur, welke installaties je wilt aansluiten en waar. Daarna kijk je of je de stroom van een bestaande groep haalt, of dat er een nieuwe groep geplaatst moet worden.

Als dit gebeurt is, moet je de stroom naar buiten brengen door een kabeldoos te plaatsen waar de elektriciteitsdraden verbonden worden zonder dat er water bijkomt. Je hebt vaak te maken met meerdere producten, zoals een grondkabel, kabeldozen en een installatiekabel. Buiten elektra aanleggen is behoorlijk ingewikkeld, laat dit dus door een vakman doen.

Elektra aanleggen in schuur

In een aantal gevallen zit de schuur aan het huis vast, maar het komt ook voor dat je woning een vrijstaande schuur heeft. Om elektra aan te leggen in de schuur, moet er stroom zijn. Je krijgt stroom in de schuur door kabels aan te leggen vanuit de meterruimte en een lasdoos met stroom aan te sluiten in de schuur. Vanuit de lasdoos kunnen de kabels naar elektrische apparaten in de schuur, zo creëer je stroom in de schuur.

Elektriciteit aanleggen tuin

Elektriciteit in je tuin is handig, zo heb je bijvoorbeeld ruimte om lampen of een fontein te plaatsen. Dit maakt het aantrekkelijker om meer tijd door te brengen met mooi weer. Bij het aanleggen van elektra in de tuin is het belangrijk om de contactdoos op een veilige plek te zetten, het liefst onder een afdakje waar geen regen valt. Laat de contactdoos minimaal 20 centimeter boven de grond plaatsen en schakel de stroom uit voor de veiligheid. Om lichtpunten en stopcontacten in de tuin te bereiken, heb je een grondkabel nodig die minstens 60 centimeter onder de grond ligt.

Buitenverlichting aansluiten

Als je de keuze hebt gemaakt om buitenverlichting aan te sluiten, is het verstandig om een lichtplan te maken, zodat je precies weet wat waar komt en hoe het aangesloten wordt. Buitenverlichting sluit je aan met laagspanning en een 12-volt-stekker. Houd rekening met het feit dat je bepaalde materialen nodig hebt die tegen een regenbui en stof kunnen. Lasdozen, moffen en lasklemmen zijn dus van belang.

Verouderde elektra in huis?

Laat de elektriciteit vervangen door een installateur!


Elektra vervangen

Er zijn verschillende redenen waarom je de elektra gaat vervangen. Je woont bijvoorbeeld in een jaren 30 woning waar de elektra verouderd is of je wilt je woning verbouwen en je komt erachter dat stopcontacten en schakelaars niet meer op een handige plek zitten. In zulke gevallen is het aan te raden om een elektromonteur in te schakelen om de elektra te laten vervangen. Elektra vervangen is namelijk niet eenvoudig. Onder elektriciteit vervangen vallen verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de bedrading, het aanleggen van een nieuwe meterruimte of de aardlekschakelaar plaatsen. Maar denk ook aan stopcontacten en schakelaars verplaatsen.

Stroom aansluiten? Let op!

Het werken met stroom en het aanleggen van elektriciteit brengen altijd gevaren met zich mee. Lichamelijk contact met elektriciteit kan grote gevolgen hebben. Het verkeerd aansluiten van elektrische installaties kan niet alleen voor schade zorgen, er kan ook oververhitting, een stroomstoring of brand ontstaan. Belangrijk is dus om elektra altijd zorgvuldig te benaderen. Heb je weinig kennis van elektriciteit? Ga dan niet zelf aan de slag, maar schakel een erkend elektricien in die weet wat hij doet.

Er zitten een aantal voordelen aan het inschakelen van een elektrotechnisch installateur. Een erkende monteur is betrouwbaar, heeft verstand van zaken en helpt je graag bij het inspecteren, onderhouden en aanleggen van elektra in huis of buiten. Monteurs worden periodiek gecontroleerd door organisaties zoals UNETO-VNI. Deze organisatie beoordeelt de elektromonteur en kijkt of die vakbekwaam is. De voordelen op een rijtje:

  • Verstand van zaken
  • Vakbekwaam
  • Erkend
  • Betrouwbaar
  • Gegarandeerde veiligheid

elektricien elektra aanleggen

Besparen? Vergelijk offertes!

Bij het aanleggen van elektra komt nogal het een en ander kijken. Bovendien zijn er allerlei ruimtes en plaatsen waar je elektriciteit kunt aansluiten, zoals de tuin of de keuken. Benieuwd naar de kosten en wil je besparen op het aanleggen van elektra?

Vraag dan nu offertes aan via het offerteformulier.

Je ontvangt dan maximaal 5 offertes van verschillende specialisten. Vergelijk deze onderling op prijs en aanbod en vind zo een elektrotechnisch monteur uit je eigen buurt!

Gratis offertes vergelijken