Kosten thuisbatterij: alle info in 2024!

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Thuisbatterij

Thuisbatterij: sla zelf zonne-energie op!

Met een thuisbatterij sla je de zonne-energie die je hebt opgewekt met je zonnepanelen op om later te kunnen gebruiken. De kosten van een thuisbatterij beginnen vanaf €650,- per kWh.

Op deze pagina lees je alles over thuisbatterij. Van informatie over de aanschafkosten en installatiekosten, of er een subsidie is in 2024 en tot welke voordelen de batterijen hebben. Ook vertellen we meer of het kopen van een thuisbatterij een goede keuze is en welke alternatieven er zijn.

Alle info over thuisbatterijen in het kort:

 • De kosten voor een thuisbatterij liggen tussen €650,- tot €1.300,- per kWh. Hoe meer vermogen de batterij heeft, hoe hoger de prijs is.
 • De montagekosten liggen tussen de €500,- en de €1.000,-.
 • Voor een huishouden is een thuisbatterij tussen de 5 en de 10 kWh in de meeste gevallen voldoende.
 • Er is in 2024 geen subsidieregeling, maar je kunt wel de 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst.
 • Met een thuisbatterij verbruik je meer opgewekte energie van je zonnepanelen, je energierekening wordt lager, je kunt je auto opladen en je bent niet altijd afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Op zoek naar een elektricien?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is een apparaat waarmee je elektriciteit kunt opslaan. Je plaatst een thuisbatterij meestal in combinatie met zonnepanelen. De elektriciteit die in de thuisbatterij is opgeslagen, kun je later gebruiken. Hoeveel energie er opgeslagen kan worden en hoe lang je dit kunt gebruiken, is afhankelijk van de capaciteit van de thuisaccu en je stroomverbruik.

Kosten thuisbatterij in 2024

De kosten voor een thuisbatterij worden voornamelijk bepaald door het vermogen van de batterij. Per kWh vermogen moet je rekening houden met een prijs tussen de €650,- tot €1.300,-.

Dit betekent dat een thuisbatterij van 5 kWh ongeveer €3.250,- tot €6.500,- kost een een thuisaccu van 10 kWh rond de €6.500,- tot €13.000,-. Bekijk onderstaande tabel voor meer richtprijzen.

Wat kost een thuisbatterij?

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Per kWh vermogen €650,- tot €1.300,-
5 kWh vermogen €3.250,- tot €6.500,-
8 kWh vermogen €5.200,- tot €10.400,-
10 kWh vermogen €6.500,- tot €13.000,-
15 kWh vermogen €9.750,- tot €19.500,-
20 kWh vermogen €13.000,- tot €26.000,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Wat kost het installeren van een thuisbatterij?

De kosten voor het installeren van een thuisbatterij door een elektricien liggen tussen de €500,- en de €1.000,-. Deze montagekosten zijn afhankelijk van het type thuisaccu dat je laat plaatsen, de afmetingen, welke bekabeling er nodig is en de benodigde afstelling.

Kies je ervoor om een thuisbatterij tegelijkertijd te laten plaatsen met zonnepanelen? Dan liggen de installatiekosten vaak een stuk lager, omdat het in één keer meegenomen kan worden.

Zelf een thuisbatterij installeren is geen goed idee, want hier heb je kennis en ervaring voor nodig. Schakel direct een elektricien in!

Een belangrijke vraag voor het kopen van een thuisbatterij is of het al rendabel is. De terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van aanschafprijs en stroomverbruik. Door de stijgende energieprijzen en dalende aanschafprijs, wordt een thuisaccu steeds interessanter. Wanneer in de toekomst ook de salderingsregeling vervalt, is het financieel nog voordeliger om een thuisbatterij te laten plaatsen.

Is er een subsidie in 2024?

Nee, er is geen subsidie voor het plaatsen van een thuisbatterij in 2024. Of er in de toekomst wel een subsidie gaat komen, is nog niet bekend. De overheid stimuleert steeds meer om duurzame keuzes te maken en netbeheerders maken zich ook sterk voor een subsidie, dus het zou kunnen dat er later meer mogelijkheden zijn.

Voor bedrijven en ondernemers is het wel mogelijk om de aanschafkosten gedeeltelijk af te trekken van de fiscale winst via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt maximaal 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst en dat levert ongeveer 10% voordeel op. DE EIA is alleen geldig voor bedrijven die vallen onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting en je moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) lees je hier meer over.

Bespaar door de btw terug te vragen

Over een thuisbatterij moet je 21% btw betalen, maar deze kun je wel terugvrgen bij de Belastingdienst. Deze regeling geldt vanaf 1 januari 2023.

Deze factoren beïnvloeden de prijs:

 • Merk en model: het merk en het model, vooral het type batterij dat je kiest, heeft veel invloed op de kosten. Lithium-ion- of zoutwater thuisbatterijen zijn het beste, maar zijn ook het duurste.
 • Vermogen: hoe hoger het vermogen van de batterij, dus hoe meer energie de batterij kan opslaan, hoe hoger de prijs is.
 • Montagekosten: houd ook altijd rekening met de arbeidskosten voor de installatie.
 • Zonnepanelen of niet: wanneer je al zonnepanelen hebt, heb je ook nog een nieuwe omvormer nodig.
 • Overige kosten: denk hierbij aan de voorrijkosten.

kosten thuisbatterij

Waarom kiezen voor een thuisbatterij?

Wist je dat je ongeveer 30 tot 40 procent van de energie van je zonnepanelen gebruikt? Alle zonne-energie die je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet.

Een zonnepaneel wekt vooral energie op wanneer de zon schijnt. Met veel bewolking is de hoeveelheid opgewekte energie een stuk lager en ‘s nachts wek je niets op. Je verbruikt natuurlijk ook energie op de momenten dat de zonnepanelen niet of te weinig zonnestroom opwekken.

Een thuisbatterij is het mogelijk om thuis zonne-energie op te slaan om later te gebruiken. Let er wel op dat de meeste thuisbatterijen niet geschikt zijn om veel energie mee op te slaan en in de winter wekken je zonnepanelen vaak niet genoeg op om de thuisbatterij geheel te vullen.

De belangrijkste voordelen!

 • Je verbruikt meer van je opgewekte stroom van de zonnepanelen.
 • Je energiekosten zijn lager, omdat je minder gebruik hoeft te maken van het elektriciteitsnet.
 • Het is mogelijk om je elektrische auto op te laden via de thuisaccu.
 • Je bent niet afhankelijk van het elektriciteitsnet en hebt ook stroom tijdens een stroomstoring.

Besparen op de thuisbatterij kosten?

Vraag vandaag nog gratis offertes aan om te vergelijken!

Thuisbatterij kopen of niet?

Een vraag die de afgelopen tijd vaak gesteld wordt, is of het verstandig is om een thuisbatterij te kopen of niet.

De gemiddelde levensduur van een thuisaccu is ongeveer 10 tot 15 jaar en het rendement om je investering terug te verdienen is ongeveer dezelfde tijd. Dit betekent echter niet dat een thuisbatterij een slechte keuze is.

Duurzaam, milieubewust en de salderingsregeling

Doordat je zelfopgewekte stroom kunt opslaan, maak je een duurzame en milieubewuste keuze. Daarnaast ben je klaar voor de toekomst. Op dit moment blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen, maar dit kan ook snel weer voorbij zijn. In dat geval is het niet meer mogelijk om opgewekte energie terug te leveren aan het energienet voor een voordelige prijs. Je kunt dan beter de energie opslaan om zelf te gebruiken.

Overbelasting elektriciteitsnet

Een ander probleem waar we in de toekomst steeds vaker mee te maken gaan krijgen, is de overbelasting van het elektriciteitsnet. Met een thuisaccu helpt om overbelasting en zogenaamde stroomfiles tegen te gaan, omdat het huishouden of bedrijf met een accu minder gebruik maakt van het energienet. Netbeheerders zien daarom ook steeds meer de voordelen van thuisbatterijen en dit kan helpen om de prijzen omlaag te krijgen en subsidies te krijgen.

Geen last van stroomuitval

Met een thuisaccu heb je ook geen last meer van stroomstoringen. Is er een storing op het elektriciteitsnet? Dan gebruik je de stroom uit je eigen accu.

Welke alternatieven zijn er voor thuisbatterijen?

Het is de verwachting dat we in de toekomst zeker meer thuisbatterijen gaan gebruiken. Een alternatief kan je eigen elektrische auto worden. Een elektrische auto heeft een grote accu, vaak groter dan de meeste thuisbatterijen, en kan dus ook energie leveren voor je huis. Voordeel is dat je dan geen apart apparaat nodig hebt, nadeel is wel dat dit alleen kan op momenten dat je je auto niet gebruikt en je moet vaker de accu van de auto opladen.

Je kunt er ook voor kiezen om nu andere energiebesparende maatregelen te nemen. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden om meer zonnepanelen te leggen, plaats een warmtepomp en gebruik een zonneboiler voor warm water. Al deze maatregelen zijn ook goed voor het milieu en je bespaart ermee. Voor deze energiebesparende maatregelen bestaat er ook nog een subsidie, de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).

thuisaccu

Thuisbatterij zonder zonnepanelen: kan dat?

Het is ook mogelijk om een thuisbatterij zonder zonnepanelen te plaatsen. Een thuisbatterij kun je ook opladen via het elektriciteitsnet. Dit is alleen geschikt wanneer je een dynamisch contract hebt, want dan kun je in de daluren (met een lage stroomprijs) de thuisbatterij opladen.

Is dit voordelig?

Nee, een thuisbatterij zonder zonnepanelen is vaak niet een verstandige keuze. Je betaalt alsnog voor de energie en moet er actief mee bezig zijn om bij een lage stroomprijs de accu op te laden en bij een hoge stroomprijs de opgeslagen energie te gebruiken.

Besparen op een thuisbatterij? Vergelijk gratis offertes!

Van plan om een thuisbatterij te laten plaatsen? Dan hebben we nog één tip voor je: vergelijk gratis offertes! Door offertes te vergelijken op basis van prijs en voorwaarden, kies je eenvoudig een elektricien of bedrijf bij jou in de buurt.

Maak ook gebruik van onze offerteservice, door op onderstaande button te klikken. Vul het korte offerteformulier in en wij doen de rest. Je ontvangt snel een aantal offertes om te vergelijken. Gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog antwoord op een aantal veelgestelde vragen die wij vaak krijgen over de werking en het kopen en plaatsen van een thuisbatterij.

De grootte van een thuisbatterij, dit wordt uitgedrukt in vermogen of capaciteit, is afhankelijk van je stroomgebruik. Hoe hoger het stroomverbruik, hoe hoger het vermogen moet zijn. Een gemiddeld huishouden heeft genoeg aan een thuisbatterij van 5 tot 10 kWh.
De opslagduur varieert van de batterijcapaciteit. Een thuisbatterij kan enkele uren tot een dag aan elektriciteit leveren, dus dit zal variëren van 4 tot 12 uur. De energie blijft in de batterij wanneer je het niet gebruikt.
Met een thuisbatterij gebruik je je eigen opgewekte energie, dit is gratis. Doordat je minder gebruik maakt van het elektriciteitsnet en je ervoor kunt kiezen om tijdens hoge stroomprijzen de batterij in te schakelen, bespaar je op de energiekosten. Houd er wel rekening mee dat er eerst een hoge investering nodig is voor het plaatsen.
Thuisaccu’s worden bijna altijd in combinatie met zonnepanelen geplaatst. In de zomer wekken de zonnepanelen genoeg op om je thuisaccu volledig op te laden. Met zeer bewolkte dagen of in de winter, dan zijn er veel minder zonne-uren, is dit niet mogelijk. Met 8 zonnepanelen wek je in de winter ongeveer 2 tot 2,5 kWh op en dit is lang niet genoeg voor het opladen van een accu van ongeveer 6 kWh (gemiddelde voor thuisgebruik).
Nee, een thuisaccu kan niet alle opgewekte zonne-energie opslaan. 8 zonnepanelen wekken ongeveer 11 kWh per dag op (gemiddeld over het gehele jaar, in de winter ligt dit lager en in de zomer juist een stuk hoger). Een gemiddelde thuisaccu heeft een vermogen van 6 kWh. De overige zonnestroom kun je op dat moment gebruiken of het wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Nee, dat is niet mogelijk. Een thuisbatterij kan een gedeelte van de opwekte zonne-energie opslaan, maar heeft een beperkte capaciteit. Een thuisbatterij is te klein, te weinig capaciteit of vermogen, om je woning geheel te voorzien van voldoende stroom. In Nederland gebruiken we gemiddeld 7 tot 10 kWh per dag voor huishouden. Dit betekent dat een gemiddelde thuisbatterij van 6 kWh niet genoeg energie heeft voor één dag.